Tippek és tanácsok

Ragasztható vagy vasalható kristálykövet válasszak?
A ragasztható kristályok általában picivel jobban csillognak, a vasalható kövek pedig a legtöbb esetben tartósabban rögzülnek az anyagon. A ragasztható köveket általában bármilyen körülmények között fel lehet ragasztani, ezzel szemben a vasalható köveket hővel kell illeszteni, azonban nem minden anyag alkalmas erre. A ragasztás és a vasalás is igényel egy kis gyakorlatot, de egyik sem túl bonyolult dolog, könnyen elsajátítható.  Mindkét fajtának megvan az előnye, érdemes kipróbálni mindkettőt, hogy el tudd dönteni, melyik a szimpatikusabb Neked. 🙂

 

Hogyan rögzítsem a vasalható kristályt?
A vasalható kristályköveket vasalóval lehet rögzíteni a felületre. A kő hátulján van egy hőre oldódó ragasztó réteg, így a kő magas hő hatására az anyagra ragad. Ez a mód tartósabbnak bizonyul, mint a ragasztás, viszont kicsit bonyolultabb is és vigyázni kell, hogy ki ne égessük az anyagot. Ha kényes anyagról, vagy nem sima felületről van szó, akkor pedig egyesével kell felvinni egy dekorpákával, ami ugyanúgy hővel illeszti fel a követ, viszont nem jelent akkora veszélyt az anyagra, mint a vasaló. Minden vasalás előtt ajánlott egy próbát tartani az anyag egy kis felesleges részén, hogy megtudjuk, az anyag hogyan reagál a magas hőmérsékletre. A díszítendő anyagtól függően állítsd a vasaló hőfokát 120 és 170 fok közé, de ne használj gőzölést! A vasalandó anyag hátoldalára helyezz zsírpapírt, így megakadályozod, hogy a megolvadt ragasztó esetleg több réteg anyagon átmenjen és összeragassza őket! Helyezd a kristályokat a kívánt alakzatban az anyagra és rakd rá a felmelegített vasalót kb. 10-15 másodpercig! Enyhén nyomd rá, de ne húzogasd! Ha nem ragadt fel a kő, akkor túl rövid volt a vasalási idő, vagy nem volt elég a vasalási hőfok. Ebben az esetben próbáld meg még egyszer! Ezután a zsírpapíron keresztül az anyag hátoldaláról is ismételd meg a vasalást kb. 15-25 másodpercig! Ha különböző méretű kristályt szeretnél egyszerre felvasalni, akkor ajánlott egy puha anyagot tenni a vasalandó felület alá, így a nagyobb kövek lesüllyednek és a vasaló a kisebb köveket is kellőképpen át tudja melegíteni. A dekorpákával történő rögzítés esetén válaszd ki a megfelelő méretű pákahegyet és csavard a páka végébe! Ezután kapcsold be és várj kb. 5 percet míg bemelegszik! Helyezd a követ az anyag felületére és enyhén nyomd rá a páka hegyét! A pákával történő rögzítés ideje függ a kő méretétől. Minél nagyobb méretű  a kő, annál több ideig kell melegíteni. Ez az idő ss10-es méretnél kb. 1-2 másodperc, ss16-20-nál 2-5 másodperc, ss30-asnál akár 5-8 másodperc is lehet. Vigyázz, nehogy megégesd magad vasalás vagy pákázás közben!

 

Hogyan ragasszam fel a ragasztható kristályt?
A ragasztható kristályköveket kristályragasztóval kell rögzíteni, ebből többfélét lehet választani. Mi Schmuckstein Kleber-t szoktunk használni, de bármelyik kristályragasztó megfelel erre a célra. Tilos azonban pillanatragasztóval rögzíteni, mert a kő hátulján lévő bevonatot megmarja, károsítva a kő csillogását.
A kristályragasztót vagy a kő hátuljára, vagy az anyagra kell kenni/cseppenteni és rányomni a követ, miután ráhelyeztük az anyagra. Mindkét módnak vannak előnyei és hátrányai, próbáld ki, hogy Neked melyik kényelmesebb! 🙂 Ragasztás után általában 24 órát kell pihentetni az anyagot, hogy megkössön a ragasztó.

 

Hogyan rögzítem a brossokat, strasszláncokat és a varrható kristályokat?
A kisebb brossok hátulján van egy kis tű, amivel könnyedén fel lehet helyezni. Erre még érdemes ölteni párat, hogy mindenhol tökéletesen illeszkedjen az anyaghoz. A nagyobb brossokat varrással lehet illeszteni a ruhára, könnyedén találsz olyan helyeket, ahol a cérnát/damilt át lehet fűzni és ezzel felfogni az anyagra.
A strasszláncokat varrással illesztheted a ruhára, minden kő után egy öltéssel, így a legtartósabb és így lehet a legszebben megformázni a kívánt mintát. Ezen kívül, ha csak az első pár követ rögzítjük, a lánc többi részét pedig szabadon hagyjuk, akkor bármilyen mozgást szépen ki tud adni a lánc. A rögzítési módoknak csak a fantázia szab határokat! 🙂
A varrható és a foglalatos kristályköveket fel kell varrni az anyagra. A foglalatos kristályoknál a foglalatban, a varrható köveknél pedig a kristályon található kettő (a nagyobbaknál négy) pici lyuk, melyek segítségével rögzíteni lehet az anyagra.

 

Lehet a kristályokkal menyasszonyi ruhákat díszíteni?
Természetesen lehet velük díszíteni, nagyon szépen mutat a kristály csillogása a menyasszonyi ruhákon. Fel lehet dobni a csipkét, tüllt, fátylat ragasztható és vasalható kristályokkal, vagy még csillogóbbá tehetjük a ruha anyagát.
Hangsúlyozható a fűző szépsége a kis köveken kívül nagyobb, varrható vagy foglalatos kristályokkal.
A strasszláncok is nagyon szépen mutatnak a menyasszonyi ruhákon, akár kövek köré felvarrva, akár különálló motívumként is.
Végül, a brossok megkoronázhatják a ruha szépségét. A hosszúkás brossokat például a mell alatti vonalra szokták rakni, de akár a szoknyát összefogó részekre is lehet illeszteni a kerekebb darabokat. Vannak domináns, nagy és finom, kisebb darabok is, mindegyik más hatást ér el. Merészebbeknek a kis méretű darabokat kontyba és a fátyol tövébe is lehet helyezni, és ezzel lélegzetelállítóan gyönyörű frizura készíthető.

 

Az azonos nevű színes kristályok egyforma színűek?
A gyártási folyamatokból adódóan előfordulhat, hogy minimális árnyalatbeli különbség van az azonos színű, de különböző méretű kövek között. 
A varrható és a ragasztható/vasalható kristályok más technológiával, más gyárakban készülnek, ezért ezek színe sem minden esetben egyforma. 
Ez nem számít hibás terméknek, de természetesen az elállási jog erre is vonatkozik. Ha nem tudod felhasználni, akkor a visszaküldés után visszatérítjük Neked az adott kristály árát. 
Javasojuk, hogy az egy ruhára szükséges kristály mennyiséget egyszerre vásárold meg, mert egy későbbi utánrendelésnél már lehet, hogy csak egy másik szállítmányból tudunk küldeni, és ebben az esetben előfordulhat minimális árnyalatbeli különbség.
usercartmagnifiercrossmenuchevron-down
0
    0
    Kosár
    Üres a kosárVissza a boltba
      Szállítási díj kiszámítása